1. Месото нарежете на едри парчета. Посолете го и го поставете в тавичка,
поръсете с масло. Сипете малко водичка в тавичката и завийте с фолио.
Печете на бавна фурна. Колкото по-дълго се пече, толкова по-вкусно става.
Градусите, обаче не бива да са по-малко от 120. Най-добре около 150-180.
По време на печенето доливайте по малко вода, така че месото да не остава
само на мазнина и да не стане сухо.
2. Отделно пригответе ориза.
Количеството е според месото и хората, които трябва да нагостите.
Измийте ориза. Загрейте в съд мазнина, най-добре малко олио и малко масло,
запържете в нея повечко зелен лук, докато омекне, после сложете ориза,
малко домат, колкото за цвят.
Ако предпочитате ориза да е червен добавете лъжичка червен пипер.
По вкус може да прибавите и пресни гъби. Запържете и залейте с вода.
Съотношението е 3 към 1. Добавете малко черен пипер и нарязан зелен джоджен (гьозум).
Ако агнешкото е пуснало повечко сос, може да отсипете от него в ориза.
Ако не, добавете бульон на кубче – телешки или пилешки.
На ориза върви много и зеленчуковата пикантина
(внимавайте със солта, бульона и пикантината са солени).
Като е готов оризът можете да добавите още зелени подправки –
магданоз или джоджен.
3. Накъсайте изпеченото месо на порции и сервирайте с ориза.
Поднесете със зелена салата.
Източник: www.smolyandnes.com
Консумирайте с наслада и Весели Празници от Туристическа Агенция „Ив и Ко Травел“ ООД Шумен!
Източник: http://ivicotravel.wordpress.com/2011/04/23/%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%be-%d1%81-%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b7-%d0%b8-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%bb%d1%83%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b3%d1%8c%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b5/
Агнешко с ориз и зелен лук за Гергьовден
Агнешко с ориз и зелен лук за Гергьовден