Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2010 16:02 - Туристически съвети за безопасност
Автор: todorakis Категория: Туризъм   
Прочетен: 1456 Коментари: 0 Гласове:
0



Разходките пеша, било през зимата или лятото, са много популярна дейност на открито. Това означава нито повече, нито по-малко от ходене по равна или пресечена местност, често даже без определена цел. Задачата е да се подиша чист въздух, да се активизират мускулите на тялото, да се подобри тонуса. А когато това става в планината и то – в толкова гостоприемната Родопа планина – задно с разходката е гарантирано, че ще получите прекрасни впечатления.

Ходенето пеша е с нарастващата популярност и мнозина предпочитат да излязат от фитнес залите, за да тръгнат през планината. Заедно с огромното нарастване на броя на хората, които се отдават на това занимание, нараства обаче и броят на инцидентите в планината. Повечето от тези инциденти се дължат на небрежност от страна на туристите или неправилно планиране. Следователно, трябва да знаете някои основни правила за безопасност, щом напуснете асфалтовия път и тръгнете през просеката, например към връх Снежанка или където и да е другаде.

    * Внимавайте с времето. Изберете подходящото време за разходката. Ако прогнозата за времето предвижда дъжд или снежна буря след обяд, не се подлъгвайте по яркото слънце сутринта. Въпреки че Пампорово е известно със слънчевите си дни (поне 300 в годината), става дума за планински условия, които са много динамични.
    * Внимавайте с плодовете. Родопите са планина, в която има най-любимите горски плодове и то в големи находища – малини, боровинки, къпини. Има обаче плодове, които не стават за ядене, а някои са отровни. Не си позволявайте да ядете нещо, което не познавате. Внимавайте с децата, които няма да различат боровинка от мечо грозде и могат добре да си хапнат, преди да се усетите.
    * Внимавайте с гъбите. И този съвет се отнася само за разходките през лятото, но броят на натровените всяка година не намалява. Не си позволявайте да докосвате гъба с ръка. Най-любимите гъби на децата от книжките – червени с бели точици – всъщност е… червена мухоморка, Тя може да ви навреди и само ако сте я пипали и не сте си измили ръцете. Ако сте гъбари, берете само онези видове, в които сте сигурни. В района на Пампорово ще срещнете манатарка, печурка, пачи крак, рижика, масловка, сърнела, сърненка.
    * Внимавайте с водата. Питейна вода от кристално чист планински поток може да ви накара да се чувствате в пълен синхрон с природата и да се изкушите да пиете. Реките и потоците високо в планината обикновено няма да ви навредят. И все пак, за да избегнете досега с вредни бактерии, по-мъдро е да носите вода от хотела или да търсите вода от чешма, с които Родопите са осеяни.

Благодарение на xn--80aejmodoabaeco6a6b


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: todorakis
Категория: Туризъм
Прочетен: 124383
Постинги: 44
Коментари: 41
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930