Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 01:54 - Уикенд в Истанбул: съвети и идеи
Автор: todorakis Категория: Туризъм   
Прочетен: 1190 Коментари: 0 Гласове:
1



Днес ще отскочим за малко до Истанбул. Пътеписът на Емил дава добри идеи и съвети какво можем да правим в Цариград за един уикенд. Приятно четене:

Уикенд в Истанбул:

Здравейте! Тъкмо се върнахме с приятелката ми от уикенд екскурзия в Истанбул
 

Капалъ Чаршия – Голямата чаршия.

Мен лично не ме впечатли този закрит пазар – общо взето най-голямото Илиянци в света image Като се изключат златарските ателиета, другото са дюкяни със всевъзможни дрехи със съмнителен произход. Разбира се, това е лично мнение и не ангажирам никого с него.

На 3 спирки с трамвая от зоната с хотелите се намират Синята джамия, катедралата Св. София, египетския обелиск, змиевидната колона, водохранилището Йеребатан и двореца Топкапъ. Нарочно написах катедралата Св. София, понеже това, че турците са й достроили минарета отстрани, не може да промени факта, че стотици години този храм е бил центъра на християнството в западния свят. Била е катедралата с най-голям купол, до появата на Св. Петър във Ватикана.

Водохранилището Йеребатан

много ме впечатли. Такова чудо не се вижда всеки ден. Огромно подземие с римски колони, капки капят, съвсем леко осветено, сумрачно, все едно си във филм с Индиана Джоунс. Впечатляват и колоните с главите на медузата. Джамиите, катедралите и дворците са много красиви и наистина си струва да се видят.

Дворецът Топкапъ

е просто невероятен – ако иска човек да го разгледа обстойно трябва да прекара вътре поне няколко часа. Същото важи и за летния дворец Долма Бахче.

Следващите дестинации са след като се премине моста Галата – най-лесно е да се хване отново трамвая и да се слезе на последната спирка – там е летния дворец Долма Бахче. Също изключително място за посещение. Точно до него е пристанището, от което задължително трябва да се качите на корабче за разходка по Босфора – струва само 12,5 лири, което е 12,50 лева (1 лира = 1 лев). Разходката е над 1 час и наистина си заслужава. Тук е мястото да предупредя, че туроператора също предлага разходка по Босфора, но на крайно неизгодната цена от порядъка на 20 евро на човек (това, че корабчето е резервирано само за вашата група не оправдава почти тройно увеличената цена в сравнение с другото туристическо корабче, което тръгва на всеки половин час).

След като разгледате Долма Бахче и се повозите с корабчето по Босфора с помощта на пътеводителя и картата се отправете към

площад Таксим и пешеходната улица Истиклял

и носталгичния (старовремски) трамвай. Площадът не е нещо особено според мен, но си струва да се разходиш по пешеходната улица. Тя е нещо подобно на нашата Витошка или Пиротска, но е три пъти по-дълга и архитектурата на сградите е многообразна. На тази улица могат да се видят всякакви стилове – ориенталски, западни, източни, модерни и т.н. Много е интересна. След като я извървите, ще се озовете до кулата Галата. Също си струва да се види, като на хората, които не им се свидят 10 лири могат да се качат с асансьора до върха й и да направят снимки на цял Истанбул, понеже от кулата има изглед на 360 градуса.

Общо взето това са най-важните исторически забележителности, които на всяка цена трябва да се видят. Има още много други места и неща, които да се видят, но за два дни и половина е посто физически невъзможно.

Искам да предупредя, че Истанбул е доста скъп град.

Порция дюнер с малко ориз и пържени картофи е 10-15 лири, бирата по заведенията е 5-6 лири, вечеря за двама на моста Галата (2 основни, 2 предястия и 2 бири) е около 100 лири, автентично турско кафе и чай 3-6 лири, а кутийка бира, купувана от дюкян е 2,65 лири. Жетон за градския транспорт – лира и половина.

Много интересен факт, който все още не мога да проумея е тоталната липса на хранителни магазини. За трите дни, прекарани в Истанбул не видях нито едно магазинче или мини-маркетче за хранителни стоки. Дето се вика едно кисело мляко или кашкавал нямаше откъде да се купи. Нарочно ли е, за да ходят туристите по ресторантите и кафенетата или поради друга причина не знам, но просто нямаше никакви хранителни магазинчета. С триста зора намерихме дюкянче, в което продаваха цигари, вода и бира кенчета и това си беше.

В заключение

мога да кажа, че като исторически град с изключително културно и историческо наследство, в Истанбул наистина има какво да се види, да се впечатли човек и да си изкара приятно. От друга страна това е много скъп град, трябва да се внимава къде се сяда и какво се купува, а манталитета на хората, които ти бутат всякакви джунджурии в ръцете и постоянно те зарибяват със всякакви глупости може леко да те изнерви. Пред всяко заведение, без значение просто кафенце или луксозен ресторат стои армия от добре облечени юнаци, чиято единствена работа е да те зарибят да седнеш в тяхното място, супер нагли са и даже ти става неудобно на самия теб. Не можеш просто да си разгледаш мястото, без да ти се лепнат навлеците, които дори лъжат и ти предлагат безплатни неща, само и само да седнеш, като веднага след като го направиш забравят обещанията си за безплатно кафе или чай накрая.

image

Автор: Емил Илиев




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: todorakis
Категория: Туризъм
Прочетен: 124325
Постинги: 44
Коментари: 41
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930